Handleiding xDSL setup.

De x geeft aan dat het hier gaat om een aantal verschillende DSL-typen zoals ADSL, VDSL en SDSL.
Het programmeren van de modems loopt niet echt ver uiteen, maar er zijn verschillen en die behandelen we in deze handleiding.

Door PrioNet gebruikte modems

PrioNet gebruikt voornamelijk Draytek modems. Dit zijn voor het MKB degelijke modems met een breed toepassingsgebied.
We gaan ervan uit dat een bedrijf of instelling andere wensen en behoeftes heeft dan een particulier en omdat het merendeel van onze xDSL lijnen door bedrijven wordt afgenomen hebben we hier een bewuste keuze gemaakt. Draytek biedt een uitgebreid assortiment aan professionele en semi-professionele routers en modems die hun inzet vinden in een breed toepassingsgebied. Ook is het met Draytek mogelijk toepassingsgebieden te scheiden zodat het VoIP verkeer geen last heeft van het overige internet verkeer en er dus altijd een stabiele telefonie verbinding kan worden geleverd. Onze back-bone is zo ingericht, vandaar ook deze keuze. We beschrijven in deze handleiding dan ook voornamelijk de Draytek instellingen. Zie voor meer informatie over Draytek, de site van Draytek Nederland. Natuurlijk is het mogelijk om andere routers/modems te gebruiken, maar daarvan hebben we niet altijd de exacte instellingen voor u beschikbaar.

Algemene aansluitnormen

Een groot misverstand is dat xDSL een digitale internetverbinding tot stand brengt. Dat is niet het geval. xDSL is een vorm van analoge communicatie die door het DSL modem digitaal word gemaakt door gebruik te maken van het Ethernet protocol. Veel mensen gebruiken voor het gemak tussen de KPN aansluiting (ISRA) en de apparatuur dan ook een UTP kabel, maar zeker op grotere afstanden kan dat een hoop demping (signaal verlies) geven waardoor de verbinding niet goed functioneert. Gebruik hiervoor altijd de Norm kabel die ook door KPN zelf wordt gebruikt. Hebt u die niet voorradig, bestelt u dan een stuk mee van de lengte die u nodig hebt. Maar in het algemeen is de beste methode van aansluiten van een modem/router zo dicht mogelijk bij de ISRA (lees meer over ISRA). Wanneer u een UTP kabel verbindt tussen het modem/ de router en uw overige apparatuur is dat wel een correcte oplossing, die zo weinig mogelijk signaalverlies oplevert zodat uw DSL verbinding optimaal kan presteren.

ADSL

De basis instellingen van onze ADSL lijnen zijn;

 • PPPoA of PPPoE met als username PrioNet[Uwpostcode-uwhuisnummer] waar de lijn is geleverd. Deze informatie wordt ook verstrekt in de welkomstbrief die u na oplevering van uw verbinding van ons ontvangt. Op basis van de juiste inlog informatie wordt door onze radius server uw IP adres uitgereikt, waardoor u altijd kunt beschikken over het juiste vaste ip-adres. Het wachtwoord van uw verbinding is altijd Prionet.
 • VPI-VCI instelling is 0-32 en het Encapsulating Type is VC-Mux.
 • De modulatie is verschillend per gebruikte snelheid, maar de meeste modems hebben een auto of multimode instelling. Gebruikt u deze, dan zal het modem zelf de juiste instelling opzoeken en gebruiken.
 • Let ook op dat het verkrijgen van een Wan IP adres op “automatisch een WAN IP adres verkrijgen” staat, ook wel DHCP genaamd.

Met deze instellingen aan de WAN-zijde moet uw modem kunnen communiceren met onze backbone en krijgt u toegang tot het internet.

Vigor 2710 ADSL modem

VDSL

De instellingen van een VDSL modem wijken af van die van ADSL. VDSL werkt via een multi V-LAN methode om zijn weg te vinden naar de internet back-bone.
Hieronder de instellingen;

 • Kies bij uw WAN instellingen, internet access voor conection type PPPoE
 • Voer bij de user name de gegevens in die u van ons hebt ontvangen in de welkomstbrief en zoals beschreven bij ADSL
 • Password is Prionet
 • Zorg er voor dat uw modem/router een IP adres kan ontvangen van onze DHCP server. Bij Fixed IP voor No kiezen.
 • Ga nu naar de Multi VLAN settings en zet het WAN VLAN ID op 6.
 • Sla deze gegevens op, herstart uw modem en uw verbinding komt on-line.
Vigor 2850 VDSL Modem Loadbalancer

SDSL

De SDSL settings wijken nauwelijks af van die van ADSL.

 • PPPoA of PPPoE met als username PrioNet[Uwpostcode-uwhuisnummer] waar de lijn is geleverd. Deze informatie wordt ook verstrekt in de welkomstbrief die u na oplevering van uw verbinding van ons ontvangt. Op basis van de juiste inlog informatie wordt door onze radius server u een IP adres uitgereikt waardoor u altijd kunt beschikken over het juiste vaste IP adres. Het wachtwoord van uw verbinding is altijd Prionet.
 • VPI-VCI instelling is 0-32 en het Encapsulating Type is VC-Mux.
 • WAN IP adres op “automatisch een WAN ip adres verkrijgen” zetten, of ook wel DHCP genoemd.
SDSL 19 inch modem

PrioNet, VoIP aanbieder

Wij bieden bedrijven in binnen- en buitenland meer telefonie voor minder geld. PrioNet leverde als een van de eersten in Nederland VoIP voor de zakelijke markt.

Meer over ons

Zakelijk internet met PrioNet

Hoogwaardige en betrouwbare breedband netwerken voor uw bedrijfs-internetverbinding. xDSL-, Glasvezel- en Satellietverbindingen. Informeer naar onze zakelijk internet mogelijkheden.

Zakelijk internet