At your service

Onze specialisten helpen u graag bij de overstap naar VoIP of een andere internetverbinding.
Neem contact met ons op voor meer informatie

Isra opbouw en gebruik.

We krijgen regelmatig vragen over ISRA punten/aansluitingen van KPN. Daarom ter toelichting deze Whitepaper. Omdat de binnenkomende kabel die de aanvoer van het xDSL signaal voorziet altijd van KPN is, word deze door KPN op de ISRA afgemonteerd.

 

20 voudige ISRA

Uitleg van het ISRA punt;

ISRA staat voor Infrastructuur Randapparatuur en is het punt waar een telefoonlijn een pand binnenkomt. De telefonieaanbieder, in Nederland KPN Telecom, is vanaf de buitenkant van het pand gerekend verantwoordelijk voor de bedrading en apparatuur die vóór het ISRA punt zitten (in het geval van ISDN loopt de verantwoordelijkheid van KPN door tot de NT1). Daarom is het ook voor klanten verboden om zelf werkzaamheden te verrichten aan het ISRA punt. Bij sommige uitvoeringen breekt er dan een zegel en in het geval van storing kunnen er op de klant kosten verhaald worden. Meestal bestaat een ISRA punt uit een telefoonstopcontact, maar er zijn door de jaren heen verschillende typen verschenen.

In oudere panden (gebouwd voor/rond de jaren ’70) is het ISRA punt meestal in een willekeurige ruimte aan de straatzijde, in de vorm van het grote telefoonstopcontact, te vinden. Tegenwoordig wordt het ISRA punt in de meterkast geplaatst. In het geval dat de klant ISDN heeft, is er een NT1 kastje op het IS/RA punt aangesloten, waar de ISDN-apparatuur aan kan worden gekoppeld.

Heeft de klant ADSL in combinatie met een telefoonverbinding, dan is het de bedoeling dat er direct op het ISRA punt een splitter wordt aangesloten, die ervoor zorgt dat het  telefonie- en DSL signaal van elkaar worden gescheiden. Hierop kan vervolgens het ADSL-modem en de telefoon (bij analoog) of de telefoon en de NT1 (Bij ISDN) worden aangesloten.

Zou er per ongeluk een telefoontoestel tussen splitter en ISRA (dus voor de splitter) worden aangesloten (Kan gebeuren als er bedrading direct binnen de muur naar een ander telefoonstopcontact gaat) dan kan bijvoorbeeld de ADSL-verbinding wegvallen zodra er vanaf dat telefoontoestel gebeld wordt. Dit is uiteraard niet de bedoeling.

Er lopen meestal vier draden naar het ISRA punt:

  1. Rood (A-draad),
  2. Blauw (B-draad),
  3. Oranje
  4. Wit.

Vroeger werden al deze draden gebruikt, Tegenwoordig worden alleen nog de rode en blauwe draden gebruikt. De oranje en witte draad kunnen worden aangesloten indien de klant een tweede telefoonlijn aanvraagt. Als er zich problemen voordoen met de telefoonaders, kunnen er wel eens afwijkende  kleurencombinaties worden gebruikt (bijvoorbeeld oranje en wit voor de eerste telefoonaansluiting in plaats van rood en blauw). Standaard kunnen via de ISDN verbinding vier afzonderlijke telefoonnummers bellen of gebeld worden (over slechts twee aders).

 

ISRA Punt Diverse

 

 

 

 

 

  • 20-voudige ISRA kast. De aansluitnummers zijn genummerd van linksboven naar rechtsonder. Het gedeelte in het midden is de plaats waar KPN de invoerkabel afmonteert dit is niet toegankelijk voor de eindgebruiker. Op de kaartjes in het midden kan de gebruiker noteren welk telefoonnummer of service ID op de aansluiting zit.

 

  • 2 voudige IS/RA hier mogen twee aansluitingen afgemonteerd worden aan de bovenzijde van het kastje. Onderin is de invoerkabel van KPN afgemonteerd. De aansluitnummers lopen van links naar rechts; aansluiting 1 en 2

PrioNet, VoIP aanbieder

Wij bieden bedrijven in binnen- en buitenland meer telefonie voor minder geld. PrioNet leverde als een van de eersten in Nederland VoIP voor de zakelijke markt.

Meer over ons

Zakelijk internet met PrioNet

Hoogwaardige en betrouwbare breedband netwerken voor uw bedrijfs-internetverbinding. xDSL-, Glasvezel- en Satellietverbindingen. Informeer naar onze zakelijk internet mogelijkheden.

Zakelijk internet