Tegenwoordig is er een breed scala aan communicatiemiddelen beschikbaar, die qua prijs-kwaliteitverhouding allemaal het beste aansluiten bij bepaalde omstandigheden. Door gebruik te maken van alle mogelijkheden van de moderne technische middelen is het mogelijk de kosten die voortvloeien uit de noodzaak om voortdurend contact te onderhouden met verschillende groepen abonnees, wier bijdrage afhangt van het algehele succes van het werk, aanzienlijk te verminderen.
Moderne communicatie kan conventioneel op vele manieren worden ingedeeld, zoals bedraad of draadloos, analoog of digitaal. Ongeacht de technische uitvoering gaat het de eindgebruiker echter om de kwaliteit van de communicatie, het gebruiksgemak en de totale kosten.
Als meest bekende communicatiemiddel heeft de telefoon bewezen in trek te zijn, zonder dat het werkingsprincipe een rol speelt. De technische uitvoering van de telefooncommunicatie mag dan in de loop der jaren veranderd zijn, de aanwezigheid van de handset alleen is niet losgelaten. De eerste op de lijst is de telefoon met snoer, die later evolueerde naar een telefoon met drukknop, toen een radiotelefoon en nu een IP-telefoon. Bij analoge telefoons is het signaal dat over de draad wordt verzonden niet gecodeerd en discreet, maar gewone radiogolven die met een hoge frequentie worden gemoduleerd voor een efficiënte overdracht over de draad. In digitale telefoons wordt het signaal gecodeerd met behulp van algoritmen die het digitaal verwerken. De essentie van telefooncommunicatie blijft hetzelfde, ongeacht de omzettingen die aan de spraaksignalen worden gedaan voor hun latere transmissie – wanneer een dergelijk signaal wordt ontvangen, moet het weer worden omgezet om het spraaksignaal in zijn oorspronkelijke staat te ontvangen.
Naast de basisfunctie van spraakcommunicatie beschikken moderne telefoons over een groot aantal verwante functies die gericht zijn op comfort, gemak en efficiëntie bij het gebruik van de telefoon. Telefoonfabrikanten concurreren met elkaar niet zozeer op de kwaliteit van de spraakoverdracht, maar op de functionaliteit van de communicatiemiddelen, hun ontwerp, compatibiliteit en aanvullende diensten. Tegenwoordig biedt elke grote telefoonfabrikant een volledige lijn telefoons die in alle soorten netwerken kunnen werken. U moet begrijpen dat zelfs als u een handset heeft, de telefoon nog steeds met het netwerk is verbonden door een draad van het basisstation.
De ontwikkeling van de internettechnologie heeft geleid tot de opkomst van een geheel nieuwe reeks toestellen, die doorgaans “IP-telefonie” wordt genoemd. Terwijl vroegere draadtelefoons (inclusief radiotelefoons) uitsluitend op het speciaal voor hen aangelegde telefoonnet werkten, is de nieuwe generatie apparaten aangesloten op een speciale lijn op het Internet en wordt het spraaksignaal dat zij over de draad verzenden gecodeerd als Internetverkeer.
IP-telefonie is buitengewoon populair in het bedrijfsleven, omdat hiermee niet alleen een hoogwaardige PBX kan worden gebouwd die alle werknemers van telefoontoestellen voorziet, maar ook aanzienlijk kan worden bespaard op het onderhoud ervan, vooral als een bedrijf veel internationale contacten heeft. Dit komt doordat de prijs van een telefoongesprek dat wordt omgezet in internetverkeer niet afhankelijk is van de locatie van de abonnees, maar uitsluitend wordt bepaald door de tarieven van lokale providers.
Het telefoonverkeer binnen het netwerk kan worden omgezet in GSM-verkeer om een verbinding tot stand te brengen tussen de ruimte binnen het netwerk en de buitenruimte van cellulaire netwerken. GSM-netwerken maken het mogelijk de communicatiemogelijkheden en het aantal abonnees aanzienlijk uit te breiden en hun mobiliteit radicaal te vergroten. Zogenaamde GSM-gateways en -adapters worden gebruikt voor de overdracht van verkeer over GSM-kanalen, waardoor bijvoorbeeld een kantoorsecretaresse inkomende oproepen kan doorschakelen naar de mobiele nummers van werknemers. Evenzo worden GSM-routers en -modems gebruikt voor de aansluiting van betaalautomaten, geldautomaten en andere eenheden op afstand die op het algemene informatienet zijn aangesloten. U vindt deze toestellen in de sectie GSM-apparatuur.
Radiostations vallen op onder de draadloze communicatieapparatuur. Het belangrijkste voordeel van radiostations is dat er geen extra infrastructuur nodig is voor de communicatie, behalve de installatie van repeaters, wat ook geen dure oplossing is. De radio’s verschillen in hun frequentiebereik en in de manier waarop zij het spraaksignaal coderen. Verder concurreren radio’s op het gebied van aanvullende diensten, gebruiksgemak, veiligheid en tal van andere parameters die het product aantrekkelijk moeten maken voor bepaalde groepen gebruikers.