Communicatie is een van de belangrijkste instrumenten in de ontwikkeling van elk Het sociale groepsleven bevordert onder meer het concurrentievermogen en het overleven van de soort. Leven in een sociale groep verhoogt het concurrentievermogen en het overleven van de soort onder andere. Terwijl in de dierenwereld verschillende genetische vermogens worden gebruikt voor communicatie, zoals communiceren via geuren of echo’s, gebruikt de mens voornamelijk de stem, die vanaf het begin een zeer beperkt nut heeft. In het streven naar superioriteit heeft de mens er altijd naar gestreefd de communicatie verder te brengen dan visueel contact door steeds nieuwe vormen van communicatie op afstand uit te vinden.
De eerste radio
Een van de grootste uitvindingen die de basis legde voor dergelijke communicatie was radiotelegrafie. Op 7 mei 1895 kon de mijnwerker A.S. Popov de overdracht van elektromagnetische impulsen op een afstand tot 60 meter aantonen en daarmee begon de geschiedenis van de radiocommunicatie. Deze uitvinding gaf ongetwijfeld een nieuwe impuls aan de menselijke activiteit en legde het potentieel voor wetenschappelijke en technische vooruitgang voor de komende eeuwen vast. Tegenwoordig wordt de fysica van het proces van gegevensoverdracht via radiogolven gebruikt in alle draadloze technologieën, zoals mobiele en satellietcommunicatie, Wi-Fi, Bluetooth en vele andere.
De ontwikkeling van radiocommunicatie heeft geleid tot de evolutie van het menselijk leven. Nieuw fundamenteel onderzoek, uitvindingen en experimentele ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt de omvang van ontvangers en zenders te verminderen door ze in één apparaat te combineren, verschillende normen en protocollen voor gegevens- en spraakoverdracht te gebruiken en robuuste controle- en indicatiesystemen in communicatieapparatuur in te bouwen. Naarmate de energie-efficiëntie van het uitgezonden signaal toeneemt, leggen moderne radio’s steeds grotere afstanden af.
Radiocommunicatie is alomtegenwoordig geworden in het leven van mensen en machines. De snelheid en duidelijkheid van de communicatie bij reddings-, gevechts- en complexe operaties kan de financiële kosten aanzienlijk verminderen en de doeltreffendheid van de operaties vergroten. Miljoenen levens zijn gered dankzij de radio, om nog maar te zwijgen van degenen die de radio gebruiken om nieuwe informatie te creëren en uit te zenden naar de wereld om ons heen, om te werken, te creëren en gehoord te worden door degenen die het echt nodig hebben. Een ongelooflijke hoeveelheid informatie wordt tegenwoordig via draadloze netwerken verzonden, en dit alles heeft één fundamenteel doel – communicatie moet de samenleving verenigen!
De huidige radiocommunicatie is gebaseerd op moderne draadloze netwerkprincipes en de technologie om apparaten te maken die aan deze principes voldoen. Met de ontwikkeling van de elektronica is allereerst het frequentiespectrum voor de overdracht van informatie uitgebreid, en is de benadering van radiocommunicatie zelf veranderd door de verbetering van radio’s.